Cozy cashmere

8-11-2019

Cashmere (of Kasjmier) is een type wol afkomstig van de Kasjmiergeit. De wol is vernoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China waar het geitenras oorspronkelijk vandaan komt. Inmiddels lopen er ook kuddes in Mongolië, Australië, Nieuw-Zeeland en Schotland. De hoogste kwaliteit cashmere komt van de nek en kin van de geit. De aller fijnste vezels zitten in de ondervacht van de geit en worden er traditioneel handmatig uitgekamd. De kasjmiergeit wordt dus niet geschoren zoals dat wel bij schapen gebeurd. De kasjmiergeit produceert minder wol dan schapen, is schaars en daarom kostbaar.

Cashmere behoort tot de meest exclusieve wolsoorten ter wereld door zijn fijnheid en zachtheid. Daarom fel begeerd door vele en een geliefde stof bij weefhuizen over de hele wereld. Prestigieuze weefhuizen, zoals Colombo en Loro Piana, hebben strenge eisen voor hun cashmere. Al het cashmere wat zij hebben ingewonnen wordt in een laboratorium uitvoerig getest om vast te stellen of het aan alle eisen voldoet. Onder andere de dikte, stevigheid, lengte en fijnheid van de haar. Zij gaan alleen voor de beste kwaliteit en dus de langste haren. Wol gemaakt van de langere haren gaat namelijk nagenoeg niet pillen. Het pillen ontstaat wanneer de korte haren van de wol in aanraking komen met lichaamswarmte en wrijving. Deze korte haren springen dan terug in zijn natuurlijk vorm, een krul. De korte haren worden er daarom uitgefilterd en niet gebruikt door de high end weefhuizen.

Cozy cashmere

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze kostbare wol wordt weggegooid. Sterker nog deze mindere kwaliteit wordt veel gebruikt. Dat is de reden dat je veel cashmere kledingstukken ziet bij diverse winkels en ketens. Een cashmere trui die je daar koopt kan dus wel van 100% cashmere zijn, alleen van mindere kwaliteit (geweven met korte haren) en gaat dus snel pillen. Wil je niet dat je cashmere kledingstuk gaat pillen? Dan ontkom je er niet aan om te investeren in een kledingstuk of accessoire dat gemaakt is van de hoogste kwaliteit. Natuurlijk te verkrijgen bij I am Luigi.

Cashmere Saturday
Van vrijdag 13 tot maandag 16 december staan wij met een stand op de masters of LXRY. Op zaterdag 14 december hebben wij ‘’cashmere Saturday’’. Trek je lekkerste cashmere overjas, vestje of trui aan en kom gezellig bij ons langs. Heb je deze nog niet? Dan is dit hét moment om het jezelf te gunnen en bij ons je nieuwe lievelings item uit te zoeken.